Tuesday 13 January 2015

ŞEKERSİZ KOMPOSTO (HOŞAF)



" Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası." 
Hadis-i Şerif (İbn Mâce, “Dua”, 11)



Yazdan buzluğa attığım meyveleri görünce bir hoşaf yapayım dedim, bir süredir rafine şeker kullanımını bıraktığım için de, şeker yerine üzüm pekmezi kullanarak yaptım. 
Yıllarca suyunu ayrı, tanelerini ayrı tükettikten sonra bir arkadaşımın meyveleri süzgeçten geçirerek beraber içtiğini görünce çok hoşuma gitti, malum çocuklar tanelerini pek yemezler, ama böyle olunca birlikte içiliyor. 





HOŞAF
Malzemeler: 
1 kg vişne
1 kg kırmızı erik 
1 su bardağı pekmez
4 lt su

Yapılışı:
Vişne, erik ve su büyük bir tencereye alınıp kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısa bir sürede meyveler dağılmaya başlıyor zaten. Altı kapatılıp, pekmezi eklendikten sonra soğumaya bırakılır. Ilındıktan sonra, çelik süzgeçten geçirilir ve meyveler elle ezilerek posası ve çekirdekleri çıkarılır. Buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilir. 




Pekmezimin markasını da söyleyeyim de memleketimin reklamı olsun, Özkaleli pekmezlerinden kullanıyorum, çok da memnunum :)





No comments:

Post a Comment