Saturday 7 February 2015

LAZANYA

 “Ben ilmin/ hikmetin şehriyim, Ali de kapısıdır. İlim isteyen kimse bu kapıdan gelsin”
                                                              Hadis-i Şerif 

Selamun Aleyküm. 
Dün karnabahar salatası paylaşacaktım ama fotoğrafını çekemeden yedik :) Yine de, bence karnabaharın en güzel hali olan bu salatayı bana tattıran arkadaşıma çok teşekkür ederim, şuradan onun reklamını da yapayım :) 
Gelelim konu başlığımıza... Lazanyayı ilk olarak Garfield çizgi filminde duymuştum. Türkiye'de yapmaya başladıysam da, en çok İngiltere'de kaldığım süre içinde yapmışımdır. Zira orada bir çok içeriğini hazır bulabildiğim için çok kolay oluyordu. 
Orijinal olması için yabancı bir siteden aldığım tarifi birazcık değiştirip yaptım. Fırın kabına koyduktan sonra, streç filmle kaplayıp buzdolabına koydum. Dün yapıp, bugün pişirdim. Bence dolapta dinlenmesi lazanya yapraklarının yumuşaması açısından daha güzel oldu :) 
Tadı çok güzel olsa da sunumu o kadar güzel olmayabiliyor, o yüzden tercihen, aile içinde veya yakın çevre ile yenmesi daha güzel olur. Şık davetlere pek uygun değildir :))



LAZANYA
Malzemeler:
9-10 tane lazanya yaprağı (makarna reyonunda oluyorlar)
150 g rendelenmiş mozzarella peyniri 
Domatesli sos için:
400 g kıyma
1 büyük soğan (minik doğranmış)
400 g domates püresi 
1 kaşık domates salçası
1 tatlı kaşığı çeşni (tuzot veya bulyon)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı köri baharatı (isteğe bağlı)
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un (fazla tepelemeden)
1 çay kaşığı tuz
500 ml süt 
50 g mozzarella peyniri

Yapılışı:
Domatesli sos:
Tencereye kıyma ve soğan alınır. Kıymanın rengi değişene kadar pişirilir. Üzerine domates püresi, salça, tuz ve baharatlar eklenip 10 dakika daha ağzı kapalı olarak pişirildikten sonra altı kapatılır. 
Beşamel sos:
Başka bir tencerede tereyağı eritilip üzerine un ve tuz eklenir. Hafif kavrulduktan sonra yavaş yavaş sütü eklerken çırpma teliyle karıştırılır. Kaynayana kadar pişirilip altı kapatılır. İçine 50 g peynir eklenip karıştırılır. 
Lazanya:
Domatesli sosun bir kısmı fırın kabına yayılır, üzerine lazanya yaprakları dizilir, ve üstü beşamel sosla kaplanır. Sonra tekrar domatesli sos, lazanya yaprakları ve beşamel sos katları yapılır. Malzeme bitene kadar en sonda beşamel sos olacak şekilde devam edilir. En üste mozzarella peyniri yayılır. 200°C  fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra kesilip servis edilir. 


Püff:
-Mozzarella yerine kaşar peyniri olur ama, kaşar peyniri kızarınca çok sertleşiyor, imkan varsa mozzarella kullanılması daha uygun olur. 
-Domates püresi yerine 2 büyük domates robottan çekilerek kullanılabilir. 
-Pişer pişmez yenirse ağzı yakma ihtimali var :) 




No comments:

Post a Comment